© Anthropolis, Eathink 2016
Érdekel, hogy hol termelték ételedhez a hozzávalókat?
A világ élelmiszerellátásának legnagyobb részén összesen 10 hatalmas multinacionális vállalatcsoport osztozkodik. Számos általad ismert márka mögött ugyanaz a cégcsoport áll, amik amellett, hogy ügyes marketinggel manipulálják fogyasztási szokásaidat, mesterségesen gerjesztik és nyomják le az árakat, nagyüzemi gazdálkodást folytatnak, amely sem a Földnek, sem az embereknek nem tesz jót.
Ha a világ népessége a jelenlegi tempóban növekszik, 2050-re 9,7 milliárd lakosa lesz bolygónknak, akiknek ellátásához a maihoz képest 60 százalékkal több élelmiszert kell megtermelni. A jelenlegi fogyasztási szokásokat kiszolgáló nagyüzemi gazdálkodás robbanásszerű továbbterjedése azonban súlyos környezeti és humanitárius károkat okoz. Az elmúlt 10 évben világszerte hozzávetőlegesen 20 Magyarországnyi területet vásároltak meg multinacionális cégek a nagyüzemi mezőgazdaság számára.
Olvass utána!
Így teszik tönkre a növényvédő szerek az élővilágot (kattints a cikkhez)
A biotermelés a megoldás a globális élelmiszerhiányra? (kattints a cikkhez)
Az a fejlett, ami ipari? (kattints a cikkhez)
Olcsó húsnak komoly környezetpusztítás az ára (kattints a cikkhez)
Infografika a mezőgazdaság és a klímaváltozás összefüggéseiről (angolul) (kattints a cikkhez)
Az elmúlt 300 évben Földünkön drasztikusan nőtt a mezőzadásági területek aránya (angolul) (kattints a cikkhez)
Nézd meg, 27 terményről, hol is terem! (kattints a cikkhez)
Videók
Lépj be a húsipar sötét mátrixába
Az élelmiszertermelés súlyos mindennapjai (Mindennapi kenyerünk)
Földzsákmánylás? De mi is az?
Bele akarsz kóstolni a globál menübe?
Szoktál járni piacra?
Hallottál a bevásárló közösségekről?
A kiállítás “Gazdálkodás” plakátja letölthető (innen)