© Anthropolis, Eathink 2016
Tudtad, hogy minden megtermelt élelmiszer harmada a kukában végzi?
Évente világszerte hozzávetőlegesen 1,3 milliárd tonna élelmiszert dobunk a kukába. Ez elegendő mennyiség lenne ahhoz, hogy 868 millió éhező számára ételt biztosítsunk, amivel nagyjából felszámolható lenne az éhezés.
- Magyarországon egy család évente átlagosan 100 kg élelmiszert dob ki.
- Háztartásonként az összes megvásárolt élelmiszer 10 százaléka kerül a szemétbe.
- Minden tíz magyar család elláthatna egy tizenegyediket azzal az élelmiszerrel, amit megvásárolt, de nem használt fel.
- Tudatos vásárlással és fogyasztással pedig egy család évente átlagosan 50 ezer forintot tudna megspórolni.
Miért kerül ennyi megtermelt élelmiszer a kukába?
- mert az ipari betakarítás sok terményt hagy maga után (32,4%)
- mert a szállítás és raktározás során sok élelmiszer sérül meg (22,2%)
- mert a feldolgozás során sok selejt keletkezik (11,4%)
- mert a sérült vagy esztétikailag hibás terméket nem teszik ki az áruházak polcaira (12,4%)
- mert a reklámok, a divat és az akciók hatására fölösleges dolgokat vásárolunk, amiből sokat el sem fogyasztunk (21,6%)
Olvass utána!
Legfrissebb körkép a hazai pazarlásról és az élelmiszerbankokról: (kattints a cikkhez)
Élelmiszer-pazarlás Magyarországon és az élelmiszerbankok: (kattints a cikkhez)
Éhezés Magyarországon és az élelmiszerbankok lehetősége: (kattints a cikkhez)
Érdekel, hogy ebben a pillanatban mennyit pazarlunk? Nézd meg a pazarlásszámlálót! (angolul) (kattints a cikkhez)
Konyhai újrahasznosítási kisokos: (kattints a cikkhez)
Hogyan előzzük meg a pazarlást? (kattints a cikkhez)
Tudtad, hogy létezik már Budapesten (majdnem) hulladékmentes étterem? (kattints a cikkhez)
Videók
Friss és máris a szemétben
Látványos akció a pazarlás ellen Prágában
Törvény tiltja az élelmiszer-pazarlást Franciaországban
Elképesztő pazarlás Magyarországon
Tudod, hogy mit hova tegyél a hűtőben?
A kiállítás “Pazarlás” plakátja letölthető (innen)