Mondj igent a NEM-re! Iskolai esélyegyenlőségi mutató

A projekt során tanárokkal együttműködve létrehozzuk a „NEM”-et, egy olyan rendszert, ami segít felmérni és összehasonlíthatóvá tenni a nemek közötti esélyegyenlőség megvalósulását az iskolákban, illetve az iskolák között. A NEM-et egy munkacsoport dolgozni, amelyben Magyarországon három iskola hat tanára, a társadalmi nemek tudományának (gender studies) szakértői és az Anthropolis egyesület munkatársai vesznek részt.
A NEM véglegesítése után a mutató működőképességét a résztvevő tanárok iskoláiban teszteljük, majd más iskolák számára is elérhetővé tesszük.
A projektben angol, olasz és magyar civil szervezetek, valamint országonként egy-egy egyetem vesz részt. Magyar társpartnerünk a CEU.

Az iskolák számára készült Nemi Esélyegyenlőségi Mutató elérhető a projekt honlapján: nem.hu.anthropolis.hu
3-gender-csapat_color

2019-től 9 európai ország részvételével valósul meg a középiskolák számára kidolgozott Nemi Esélyegyenlőségi Mutató (NEM) óvodai és általános iskolai adaptációja. Magyarországon az Anthropolis Egyesület, kutatók, óvópedagógusok, tanítók és iskolai szociális munkások bevonásával véglegesíti a nemek közötti esélyegyenlőséget elősegítő mérőeszközt, amely lehetővé teszi az oktatási-nevelési intézményeknek, hogy szakértői támogatással térképezzék fel és határozzák meg, hogyan lehet nagyobb érzékenységre szert tenni és programokat tervezni a nemi esélyegyenlőség érdekében.

A 3 éves projekt keretében a partnerek kézikönyveket, tréninganyagokat is fejlesztenek a mérőeszköz használatának és a mindennapi oktatási-nevelési gyakorlat során alkalmazható feladatok, módszertanok elérhetőségének elősegítése érdekében.